Να ασκηθούμε μας προτρέπει ο Σ.Τσιόρδας

(γενικός υπεύθυνος λοιμωξιολόγος συντονισμού για τον COVID19).

Στα πλαίσια της επίσημης ενημέρωσης στους δημοσιογράφους, στις 2/3 απάντησε σαφέστατα στην ερώτηση της δημοσιογράφου κ. Γ.Σουλάκη.

Απόσπασμα της συνέντευξης.

   Γ. ΣΟΥΛΑΚΗ: Κύριε Τσιόδρα και κύριε Χαρδαλιά, στον αντίποδα των λίγων απείθαρχων υπάρχει η πλειοψηφία των φοβισμένων πολιτών, των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων που έχουν πειθαρχήσει πλήρως στις οδηγίες σας και βρίσκονται σε πλήρη εγκλεισμό στο σπίτι. Η πλήρης απουσία σωματικής άσκησης, έστω και ενός ημιώρου καθημερινού περπατήματος, σας προβληματίζει; Δεν θα προκαλέσει πτώση των δεικτών υγείας του πληθυσμού την επόμενη μέρα, αλλά κυρίως πτώση της λειτουργίας των πνευμόνων των ευάλωτων ομάδων; Καθώς όλα δείχνουν ότι το lockout θα είναι μάλλον μαραθώνιος και όχι κατοστάρι, συστήνετε σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και σε όλους τους πολίτες που τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και μένουν σπίτι, να βγαίνουν υποχρεωτικά καθημερινά για μισή ώρα περπάτημα;

 

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο εγκλεισμός δεν σημαίνει και αποκλεισμός από οποιαδήποτε άσκηση και φυσική δραστηριότητα, η οποία βέβαια και είναι λάθος. Έχει δίκιο η αγαπητή δημοσιογράφος.

Φυσικά και με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι μένω στο σπίτι μου ξάπλα και δεν κάνω κάποια σωματική άσκηση, η οποία τουλάχιστον όπως λέει η δημοσιογράφος, πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας.

Υπάρχουν ένα σωρό προγράμματα τα οποία μπορεί να κάνει κανείς σπίτι. Φυσικά και από όσο γνωρίζω δεν απαγορεύεται και η άσκηση έξω, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η κοινωνική απομάκρυνση με μια απόσταση ασφαλείας, όπως την ονομάζουμε.

Φυσικά και έξω ο κίνδυνος είναι και παραμένει μικρότερος. Το συνωστισμό προσπαθούμε να αποφύγουμε, όχι το να μην κάνουν οι άνθρωποι άσκηση. Φυσικά και θέλουμε να διατηρηθεί το επίπεδο υγείας του πληθυσμού σε ένα καλό επίπεδο υγείας και φυσικά και αυτό σταδιακά, όταν τα μέτρα σιγά-σιγά θα αίρονται, θα γίνεται και πράξη στην πραγματικότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτή τη στιγμή, αυτό που μας απασχολεί και στους εξωτερικούς χώρους είναι ο συνωστισμός.

Δεν σας είπα εχθές, ότι πηγαίνοντας και βλέποντας τους συνανθρώπους μας που ήταν ασθενείς στο νοσοκομείο, ρώτησα που εκτέθηκαν και ένας από αυτούς μου είπε «στη λαϊκή, δεν πήγα πουθενά αλλού».

Άρα θέλει προσοχή ο συνωστισμός. Αυτό μας ενδιαφέρει, όχι μισή ώρα άσκηση που θα κάνει έξω ή θα περπατήσει. Η μισή ώρα περπάτημα έξω, είναι μια τέλεια αεροβική δραστηριότητα η οποία προστατεύει την υγεία του ανθρώπου, βοηθάει την ευεξία του και φυσικά βοηθάει και ένα σωρό άλλα πράγματα. Την καρδιά του, το μεταβολισμό του, τη ρύθμιση του σακχάρου. Όλο το σύστημα του οργανισμού ενισχύεται με μια τέτοια δραστηριότητα, σαν αυτή που αναφέρετε. Φυσικά μπορεί κανείς να κάνει και ασκήσεις μέσα στο σπίτι με πάρα πολλούς τρόπους.

*σας παραπέμπουμε στο επίσημο site του ΕΟΔΥ με την πλήρη συνέντευξη: https://tinyurl.com/v4dkmkg